Ontwikkelingen
- In 2020 gaan we de bestaande re-integratienota 2016 - 2020 evalueren. Hierin worden ook de effecten van corona, het Breed Offensief en de nieuwe Wet inburgering mee genomen. Afhankelijk van deze uitkomsten zal er in 2021 nieuw beleid worden ontwikkeld, samen met alle betrokken partijen.
- De nieuwe Wet inburgering treedt in op 1 juli 2021. Met deze nieuwe wet krijgen gemeenten de regie op inburgering en hebben gemeenten een actieve rol in de begeleiding van statushouders naar integratie, participatie en (betaald) werk. Zo worden gemeenten onder andere verantwoordelijk voor de inkoop van het inburgeringsaanbod (leerroutes), brede intake, het persoonlijk plan inburgering en participatie (PIP), het aanbod aan asielmigranten, voortgangsgesprekken en het ‘ontzorgen’ (betaling vaste lasten uit uitkering).
- In 2019 is het regionaal actieplan ‘Perspectief op werk’ vastgesteld. In totaal is
€ 2.000.000 beschikbaar om een extra impuls te geven aan de arbeidstoeleiding van mensen die willen en kunnen werken, maar niet zelfstandig de weg naar werk vinden. Voorbeelden hiervan zijn maatwerkbudgetten voor het inzetten van bijvoorbeeld vervoer om daarmee een betaalde werkplek te krijgen/behouden en het voorstellen van kandidaten aan werkgevers zonder vorm van selectie op volgorde van aanmelding (open hiring). We verwachten dat we in 2021 nog bezig zijn met de uitvoering van dit actieplan.
Wat willen we bereiken?
- We willen bijstandsgerechtigden (weer) zelfstandig maken.
- We willen de mogelijkheden voor regulier werk bevorderen.
- We willen het verdienvermogen van mensen benutten.
- We willen scholing van met name de doelgroep 18 tot 27 jaar bevorderen.
- We willen actieve deelname aan de maatschappij bevorderen.
- We willen de contacten met (lokale) werkgevers onderhouden en uitbreiden.
- We willen nauw samenwerken met andere gemeenten in de arbeidsmarktregio.
- We willen werken op basis van vaste afspraken met onze klanten.
Wat gaan we daarvoor doen?
- We richten ons met name op het actief bemiddelen van werkzoekenden naar duurzame arbeid. Hiervoor maken we lokaal en regionaal gebruik van onze werkgevers. Voor de mensen voor wie reguliere arbeid niet haalbaar is, biedt Stark leerwerktrajecten en cursussen aan, zetten we in op (om)scholing en participatie en sociale activering.