Ontwikkelingen
- De Duurzaamheidsvisie voor Midden-Drenthe heeft de raad 23 april 2020 vastgesteld. In de visie is het beleid voor de komende jaren voor de thema’s Duurzame Elektriciteit, Duurzame Warmte, Circulaire economie en Voedsel vastgelegd. Op basis van de Duurzaamheidsvisie is een uitvoeringsprogramma ontwikkeld voor de periode 2020-2022. Uitgangspunten zijn: 1.) maak verduurzaming betaalbaar en behapbaar, 2.) opbrengsten in de regio houden, 3.) met elkaar& lokaal, 4.) benut koppelkansen met andere ontwikkelingen. Samen met diverse organisaties, ondernemers en inwoners(groepen) gaan we in 2021 werken aan de projecten uit het uitvoeringsprogramma. Met elkaar bouwen we aan een Duurzaam Midden-Drenthe!
- Regionale Energiestrategie Drenthe (RES Drenthe) . In de RES Drenthe werken we samen met andere Drentse overheden, maatschappelijke partners, netbeheerders, inwoners etcetera aan regionaal gedragen keuzes voor een duurzame elektriciteitsopwekking en de inzet van duurzame warmte voor ver verwarming van gebouwen. In mei 2020 heeft uw gemeenteraad de concept RES Drenthe vastgesteld. De concept RES is namens alle Drentse overheden aangeboden aan de Rijksoverheid.
- Paraplubestemmingsplan zon en wind. Via een paraplubestemmingsplan geven we ruimte aan kleine zonneparken op lokaal initiatief en aan kleine windmolens bij bouwpercelen in het buitengebied. Vervolgens is het door middel van een reguliere omgevingsvergunning (in plaats van een uitgebreide) mogelijk om medewerking te verlenen.
- Maatschappelijke Tender. Voor de grondgebonden zonneparken schrijven we een maatschappelijke Tender uit. Met een maatschappelijke en deskundigenconsultatie brengen we in beeld wat de criteria zijn waar zonneparken op getoetst zullen worden in deze tender en hoe ze daarbinnen kunnen scoren. Een brede toetsingscommissie bepaalt uiteindelijk welke initiatieven winnen. We zetten uitdrukkelijk in op minimaal 50% lokaal eigendom bij ieder zonnepark en proberen zoveel mogelijk lokale initiatieven te stimuleren.
- RRE regeling . In oktober 2019 heeft het kabinet de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) open gesteld. Het Drents Energieloket heeft namens alle Drentse gemeenten een aanvraag ingediend om geld vanuit de RRE regeling te krijgen. Deze aanvraag is gehonoreerd. Met dit budget kunnen we in Drenthe projecten uitvoeren waarmee inwoners gestimuleerd worden energiebesparende maatregelen te nemen.
- Transitievisie Warmte. Elke gemeente moet voor eind 2021 een transitievisie warmte vaststellen om aardgasvrij te wonen. In de warmtetransitievisie moeten we als gemeenten duidelijk maken welke wijken op welke wijze verwarmd gaan worden in 2050. Voor de wijken of buurten die voor 2030 gepland staan, maken we ook al de mogelijke warmte-alternatieven bekend.
- Voedsel en circulair. Geen bijzonderheden. De uitgangspunten voor deze thema's zijn benoemd in de Duurzaamheidsvisie.
Wat willen we bereiken?
De overkoepelende doelstellingen uit de Duurzaamheidsvisie zijn als volgt:
- 1,5% energiebesparing per jaar
- 16% hernieuwbare energieopwekking in 2023
- De CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen
- De CO2- uitstoot in 2050 met 95% verminderen
De doelen per thema zijn als volgt:
Duurzame Elektriciteit
- Een vastgestelde RES 1.0. in 2021
- Ontwikkelen van grote zonneparken (352 TJ)
- Zon PV op dak stimuleren (200 TJ in 2050)
- Stimuleren kleine windmolens en zonnepanelen in veldopstelling (tot 2,5 ha).
- Ontwikkeling zonnepark Leemdijk.
Duurzame Warmte
- 1,5% energiebesparing per jaar.
- Gemeentelijke vastgoed energieneutraal.
- Een vastgestelde transitievisie warmte eind 2021
Circulaire economie
- 50% minder primaire grondstoffen in 2020
- Volledig circulaire economie in 2050
Voedsel
- In 2030 de voedselverspilling met 50% reduceren.
- In te zetten op bewustwording.
- Meer lokaal consumeren
- Fairtrade gemeente blijven.
Wat gaan we daarvoor doen?
Duurzame Elektriciteit
- De concept RES wordt in samenwerking met diverse maatschappelijke partners, inwoners en alle Drents overheden nader uitgewerkt in de RES 1.0.
- We starten samen met diverse maatschappelijke organisaties een Maatschappelijke Tender voor zonneparken.
- We starten de Campagne groene energie voor ondernemers. Doel hiervan is om ondernemers (en energiecoöperaties en andere initiatiefnemers) te stimuleren om te kiezen voor Zon op Dak, kleine windmolens en kleine zonneparkjes. Daarnaast krijgen we een beeld waar de ontwikkelingen plaatsvinden en hoe we samen met de netbeheerders de initiatieven de komende jaren kunnen aansluiten. Hiervoor maken we een strategische planning.
- We gaan aan de slag met de realisatie van zonnepark Leemdijk. Daarnaast gaan we met diverse partners nadenken over de invulling van een Duurzaamheidsfonds.
- Overkoepelend gaan we in samenwerking met de netbeheerders een strategische planning maken om duidelijkheid te kunnen geven wanneer welk initiatief kan worden aangesloten op het netwerk.
Duurzame Warmte
- In het kader van de RRE regeling bieden we via het Drents Energieloket een bespaarbon en een CV-ketel-verbeterbon aan. Verder initiëren we een gezamenlijk inkoopproces voor energiebesparende maatregelen voor particuliere woningeigenaren. Ook starten we het project Klusbus (in dorpen /wijken actief in te zetten op het aanbrengen van tochtstrips, brievenbusborstels en dergelijke). Dit doen we i.s.m. Dorpenoverleg Midden-Drenthe en de woningbouwcorporaties.
- Ontwikkelen van ontzorgpakketten voor particuliere woningeigenaren en ondernemers.
- Ontwikkelen en uitvoeren accommodatiebeleid voor het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed.
- Opzetten transitievisie warmte. In 2019 is een warmteverkenning gemaakt van de gemeente. Ook hebben we samen met diverse stakeholders meegedaan aan de sprintsessie voor de warmtetransitie. De input gebruiken we voor het vormgeven van de visie. Dit doen we samen met diverse stakeholders waaronder woningbouwcorporaties, energiecoöperaties, netwerkbeheerders, inwoners(groepen), warmteleveranciers en diverse andere maatschappelijke organisaties. Waar mogelijk trekken we samen met andere Drentse gemeenten en de provincie op.
Circulaire Economie
- We gaan door met de uitvoering van de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw.
- We zetten in op een koplopersproject om ondernemers te stimuleren om circulair en duurzaam te ondernemen.
- We stimuleren de opzet van deelinitiatieven in wijken dorpen. Dit doen we i.s.m. wijken en dorpen en de Natuur en Milieufederatie.
- We voeren een grondstof- en reststroomanalyse uit in de gemeente. Het restproduct van het ene bedrijf kan namelijk de grondstof zijn voor een andere. We onderzoeken de kansen met onze ondernemers.
- We geven zelf het goede voorbeeld door duurzaam in te kopen.
Voedsel
- We starten de campagne eet bewust en organiseren een symposium lokaal voedsel om voedselverspilling te voorkomen en om het gebruik van lokaal voedsel te stimuleren.
- We stimuleren de opzet van voedselbossen en dorpstuinen o.a. door advies en een startbijdrage van € 500.
- We voeren projecten en acties uit in het kader van het werkplan van de fairtrade werkgroep.